Sedef & Vitiligo
Psoriasis veya halk dilinde bilinen adıyla sedef hastalığı, deri hücrelerinin çok hızlı büyümesine neden olan enflamatuar kronik bir deri hastalığıdır.
Psoriasis (Sedef Hastalığı)
Psoriasis veya halk dilinde bilinen adıyla sedef hastalığı, deri hücrelerinin çok hızlı büyümesine neden olan enflamatuar kronik bir deri hastalığıdır. Derinin kalın, beyaz, gümüşi veya kırmızı plaklar ile kaplanması ile seyreder. Sedef hastalığı, toplumun önemli bir bölümünü (%1-2) etkilemektedir.Deride klasik bölgelerde (saç, diz, dirsek) tutulum yapabildiği gibi, tüm vücutta döküntüye neden olan, tırnak, eklem veya göz tutulumları eşlik eden tipleri de mevcuttur. Her yaşta görülebilen sedef hastalığı, ataklar ve gerilemelerle seyreder. Sedef hastalığı bulaşıcı değildir.Kronik bir otoimmün hastalık olan sedef hastalığında, mevcut döküntüleri tedavi etmek, yeni lezyonların ortaya çıkmasını ertelemek önemlidir.
Sedef Hastalığında Tedavi
Sedef hastalığı tedavisinde birçok klasik yaklaşım bulunmaktadır. Bu tedaviler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Lokal tedaviler (topikal ilaç tedavisi)
- Oral tedaviler (sistemik ilaç tedavisi)
- İklim terapisi
- Işık terapileri (geniş bant UV lambaları, PUVA kabin tedavileri, darbant UVA, darbant UVB)
Aşağıdaki tabloda görüldüğü üzere, sedef hastalığında en etkili ve en güvenli ışık tedavisi darbant UVB’dir.
UVC: yüksek kanser riski.
UVA: cilt yaşlandırma etkisi yüksek, kabin tedavisi geniş alanların radyasyon almasına neden oluyor.
Dar bant UVB: hem yüksek etkinlik, hem de güvenli tedavi.
Sedef Hastalığı Tedavisinde 308 Excimer Sistem
308 Excimer Sistem, sedef hastalığı tedavisinde FDA onaylı bir darbant UVB tedavisidir.
308 Excimer Sistem, dirençli ve lokal lezyonların tedavisinde ideal tedavi seçeneğidir. 308 nm UVB ışığı, immün (bağışıklık) yapılandırma etkisine sahiptir ve patolojik olarak değişmiş hücre aktivitelerini normalleştirir.
308 Excimer ile sedef hastalığı tedavisine başlanırken ilk olarak ‘Minimal Eritem Dozu’ (MED) belirlenir. MED dozu belirlenerek başlatılan tedavi tipik olarak 8-12 seans sürmektedir. Dermatoloji uzmanı doktor, gerek gördüğü takdirde lezyon üzerindeki plakların incelmesini önerebilir. Genellikle haftada 2 seans tedavi planlanır, tedavi tamamen acısız ve hızlıdır. Uygulama bölgesinde 24 saat süren hafif bir kızarıklık (eritem) görülmesi beklenir.
Vitiligo (Ala Hastalığı)
Vitiligo, halk arasındaki adı ile ala hastalığı, derinin pigment (renk) kaybına neden olan bir çeşit leukodermadır. Deriye rengini veren melanin üretiminden sorumlu “Melanosit” isimli hücrelerin melanin üretiminde azalma veya melanositlerin yok olması sonucu görülen beyaz lekelerle seyreder. Derinin herhangi bir bölgesi, mukozalar ve kıl köklerinde vitiligo görülebilmektedir.
Vitiligonun oluşum mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte, otoimmün kronik bir hastalıktır. Vitiligo bulaşıcı değildir. Genel ve segmente tutulumları mevcuttur.
Vitiligoda Tedavi
Vitiligo tedavisinde birçok klasik yaklaşım bulunmaktadır. Bu tedaviler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Lokal tedaviler (kamuflaj, makyaj, topikal ilaç tedavisi)
- Oral tedaviler (sistemik ilaç tedavisi)
- Işık terapileri (PUVA, UVA, darbant UVB)
Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere, vitiligoda en etkili ve en güvenli ışık tedavisi darbant UVB’dir.
Vitiligo Tedavisinde 308 Excimer Sistem
308 Excimer Sistem, vitiligo tedavisinde FDA onaylı bir darbant UVB tedavisidir.308 Excimer sistem, lokal vitiligo lezyonlarının tedavisinde ideal tedavi seçeneğidir. Yüzde ve üst gövdede tedavi başarısı daha yüksekken, el, ayak gibi ekstremitelere indikçe tedavi zorlaşır.
Vitiligo tedavisinde belirli bir başlangıç dozu ile tedaviye başlanır, MED testine gereksinim yoktur. Tedavi tipik olarak 20-25 seans sürmektedir. Dermatoloji uzmanı doktor, gerek gördüğü takdirde tedaviyi topikal ürünler ile destekleyebilir. Genellikle haftada 2 seans tedavi planlanır, tedavi tamamen acısız ve hızlıdır. Uygulama bölgesinde 24 saat süren hafif bir kızarıklık (eritem) görülmesi beklenir.
Bu metin bilgilendirme amaçlıdır.Tüm hakları saklıdır, kopyalanamaz.